GIDA GAZI

Gıda Gazı

GIDA GAZI

Gıda gazı; ürünlerin raf ömrünü uzatmak, ürünleri uzun süre bozulmadan korumak amacıyla kullanılan gazdır.

Gıda gazları, hemen hemen tüm gıda maddeleri için Azot, Karbondioksit ve Oksijen'in gıda cinsine göre değişen oranlarda karışımlarından elde edilmektedir. Bu karışımlar gıdayı olumsuz etkilerden koruduğu gibi, gıdanın dış görünüşünü daha canlı hale getirir, gıdanın raf ömrünü uzatarak verimi arttırmaktadır. Bu karışımlar elektronik analiz cihazlarıyla dikkatli bir şekilde ölçülüp sertifikalandırılmaktadır.

Gıda Gazlarının Gıda Üzerindeki Etkileri

Karbondioksit :Kullanılan karbondioksit gazı medikal amaç için üretilmiş olmalıdır. Gıda gazında kullanılan medikal karbondioksit gazı bakteri veya mantarların etkisi ile meydana gelen kimyasal reaksiyonları yavaşlatıp, küf ve aerobik bakteri üremesini geciktirir.

Oksijen: Oksijen gazı kırmızı et ürünlerinde renk değişimini (kararmayı) engeller. Oksijenin düşük konsantrasyonun taze meyve ve sebzelerin ambalaj içinde solunum yapmasını, böylece raf ömrünün uzamasını sağlar.

Azot: Oksijen ile bozulmasının baskın olduğu ortamlarda azot oksijen ile yer değiştirip, gıdanın oksidasyon yolu ile bozulmasını engeller.

Gıda Gazının Kullanım Alanları

  • Sebze ve Meyveler
  • Kuruyemiş ve Kurutulmuş Meyveler
  • Kırmızı veya Beyaz Etler
  • Sakatat Ürünleri
  • Şarküteri Ürünleri
  • Deniz Ürünleri
  • Süt Ürünleri
  • Hazır Yemekler (et ürünleri ihtiva edenler)
  • Unlu Mamuller